Ga naar de inhoud
Artikel overzicht

Uitdagingen ggz voor nieuw kabinet

9 januari 2024

Wat voor uitdagingen staat het nieuw kabinet te wachten als het gaat om de psychische gezondheid van Nederland? Nu een nieuw kabinet gevormd wordt, breekt het moment aan voor de partijen om een andere koers in te slaan met het beleid dat wordt gevoerd rondom de geestelijke gezondheidszorg. Dat zal echter niet gemakkelijk zijn.

Een van de belangrijkste pijnpunten is het feit dat er hardnekkige wachtlijsten in de ggz zijn. De maximale aanvaardbare wachttijd van 14 weken wordt overal in het land overschreden.

NOS berichtte 4 november: “Er is niet één bepaalde oorzaak aan te wijzen voor de verslechterde toegankelijkheid van de ggz. Duidelijk is wel dat het aantal mensen dat om psychische hulp vraagt toeneemt, terwijl de zorgverzekeraars terughoudend zijn met inkopen vanwege de kosten.” Een oplossing is niet kant-en-klaar, want de personeelstekorten stijgen explosief. De werkdruk zorgt voor een grote uitstroom van verschillende borgprofessionals.

Het Nederlands Instituut van Psychologen doet een oproep aan het nieuw kabinet: ‘investeer in mentale gezondheid van álle Nederlanders. Vroeg ingrijpen voorkomt veel persoonlijk leed en maatschappelijke ellende. Dit kan door vroegsignalering en onder andere programma’s op scholen gericht op versterking van mentale vaardigheden’, schrijft zij op haar website op 30 november.

De komende tijd is zeer bepalend voor een nieuwe koers dat kan worden gevaren. Stichting Durf te Vragen werkt ondertussen hard aan vroegsignalering en het bijbrengen van mentale vaardigheden bij kinderen en jongeren.

☸︎  het verkiezingsthema zorg cruciaal voor de kiezer gemeden door de politicus

☸︎ oproep aan nieuw kabinet investeer in mentale gezondheid en duurzame ontwikkelingsdoelen

Deel dit artikel