Ga naar de inhoud

Eetprobleem

Ben jij obsessief met eten bezig? Heb jij last van eetbuien of eet je juist te weinig?
Hier vind je meer informatie en feiten over eetproblemen.

Elk mens is dagelijks met eten bezig. Dat is logisch want je moet eten om in leven te blijven. Eten gaat ook vaak gepaard met gezelligheid, bijvoorbeeld om iets te vieren. Tegelijkertijd willen veel jongeren slank zijn. Het is normaal om een beetje bewust bezig te zijn met eten, maar als je de hele dag door denkt aan voedsel en je lichaam en dit je belemmert in je dagelijks leven, dan kan het zijn dat je een eetstoornis hebt.

Een eetstoornis start vaak in de pubertijd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je extreem bang bent om aan te komen en daarom heel weinig eet, super veel gaat bewegen of dat je juist last hebt van eetbuien en je stiekem eet. Naar schatting hebben ongeveer 2 procent van de jonge vrouwen een eetstoornis, maar het komt ook bij jongens voor. Eetstoornissen zijn erg moeilijk om zelf te overwinnen. Toegeven dat je een eetprobleem hebt, is een eerste stap. Erover praten is heel belangrijk! Bespreek je probleem met iemand die je vertrouwt en ga (samen) naar de huisarts. Je huisarts kan ervoor zorgen dat jij de juiste hulp krijgt om van je eetprobleem af te komen.

Vraag jij je af of jouw klachten overeen komen met de kenmerken van een eetprobleem?

Doe hier de gratis test.

Eetstoornissen komen al meerdere eeuwen voor. Prinses Sissi (1837-1898) had al een eetstoornis.

 

Facts

  • Meer dan 100.000 meisjes in Nederland tussen de 12 en 18 jaar kampen met een eetstoornis.
  • Bekende mensen die met een eetstoornis te maken hebben gehad: Lady Gaga, Demi Lovato, Tyler Oakley, Marit Haegens-Brugman en Dionne Slagter.
  • Jongens kunnen ook een eetstoornis hebben, maar het komt minder voor.
  • Van alle psychische ziektes overlijden de meeste mensen aan anorexia. Herstellen van deze ziekte werkt het beste als je er snel bij bent.
  • Eetstoornissen beginnen vaak met een onschuldig dieet.
  • Eetstoornissen komen al meerdere eeuwen voor. Prinses Sissi (1837-1898) had al een eetstoornis.
  • Veel mensen met Boulimia Nervosa en Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (NAO) hebben een normaal gewicht. Hierdoor kun je niet aan het uiterlijk zien dat er misschien sprake is van een eetstoornis.