Ga naar de inhoud

Stappenplan

Het stappenplan kan je gebruiken om hulp te krijgen

Stap 1

Praten, praten en nog eens praten! Als jij regelmatig somber, bang, verdrietig of niet tevreden bent met jezelf, dan lucht het enorm op om hier met iemand die je vertrouwt over te praten. Dit is een goede eerste stap om je probleem aan te pakken!

Je kunt er over praten met je vader, moeder of met een ander familielid zoals je broer, zus, opa of oma. Het kan ook zijn dat je dit juist lastig vindt en dat het fijner voelt om je probleem te delen met een vriend, een vriendin of een leraar/lerares waar je een goede band mee hebt. Vertel diegene waar je mee zit. Misschien heeft jouw probleem een duidelijke oorzaak waar een oplossing voor gevonden kan worden.

Merk je dat praten niet genoeg is en voel je je nog steeds niet beter, ga dan naar stap 2.

KINDERTELEFOON

Mocht je het fijner vinden om je hart te luchten bij iemand die je niet kent? Weet dan dat de mensen van de kindertelefoon voor je klaar staan. Alle getrainde medewerkers praten dagelijks via de chat en telefoon met honderden kinderen en jongeren en vinden geen vraag of probleem te gek. Zij weten hoe spannend het is om te praten en helpen je daarbij. Samen met jou kijken ze wat de volgende stap kan zijn, die voor jou goed voelt. Jij bepaalt. De Kindertelefoon heeft ook een forum waarop je een bericht kunt plaatsen.

chat: www.kindertelefoon.nl/chat
forum: 
www.forum.kindertelefoon.nl
telefoon: 0800-0432 (gratis)

 

Stap 2

Maak een afspraak met je huisarts. Huisartsen kunnen helpen bij lichamelijke ongemakken zoals een gebroken arm of een buikgriep maar ook bij psychische klachten zoals somberheid, angst, woede, verdriet en onzekerheid. Huisartsen kunnen goed inschatten of jij professionele hulp nodig hebt om jouw gevoel aan te pakken en welke hulp het beste bij jou past. De huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog of een andere hulpverlener. Weet dat huisartsen en psychologen beroepsgeheim hebben, waardoor niemand anders jouw verhaal te weten komt.
Hoe werkt het met de huisarts? Psycholoog Najla legt het je uit!

Tip:
Op deze website vind je links naar zelftesten. Binnen een paar minuten krijg je hiermee een beeld van je belangrijkste klachten. De online zelftests zijn nadrukkelijk niet bedoeld voor het stellen van een diagnose. Het is alleen bedoeld jou wat meer inzicht in jezelf te geven. De uitkomst van de test kan misschien net dat duwtje in de rug zijn om met je huisarts te gaan praten.

Hoe werkt het met de huisarts? Kijk deze video van Psycholoog Najla!

NOODSTAP

Denk jij aan zelfmoord? Wil jij nu met iemand praten? Bel dan 113 of gratis via 0800-0113. Je kan ook chatten met een van de medewerkers van 113 via 113.nl

Ga naar 113.nl

Kindertelefoon

Wil jij graag met iemand praten?
Bel of chat met de kindertelefoon: 0800-0432
Elke dag van 11:00 tot 20:00 en op zaterdag en zondag van 14:00 tot 20:00.

Klik hier om te chatten