terug naar problemen

Depressie

Ben jij vaak verdrietig of somber? Beleef jij geen plezier aan activiteiten die je normaal gesproken wel leuk vindt?
Vind hier meer informatie, feiten en tips over stemmingsproblemen.

Iedereen is wel eens verdrietig of somber. Wanneer jij je langer dan twee weken heel somber voelt en geen plezier meer beleeft aan de dingen die je normaal wel leuk vindt, kan het zijn dat je last hebt van een depressie. Bij een depressie kun je verschillende klachten hebben. Zo kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je er niet toe doet, je kunt last hebben van slaapproblemen of gedachten hebben over de dood. In Nederland heeft 3 tot 8 procent van de 12- tot 18-jarigen en 1 tot 2 procent van de kinderen die naar de basisschool gaan last van een depressie. Als jij je somber voelt en nergens meer zin in hebt is het heel belangrijk om erover te praten. Bespreek je probleem met iemand die je vertrouwt en ga (samen) naar de huisarts. Je huisarts kan ervoor zorgen dat jij de juiste hulp krijgt om van je somberheid af te komen.


In Nederland heeft 3 tot 8 procent van de 12- tot 18-jarigen en 1 tot 2 procent van de kinderen die naar de basisschool gaan last van een depressie.

FACTS

• De behandeling cognitieve gedragstherapie werkt goed tegen een depressie bij kinderen.

• Bekende mensen die er voor uitgekomen zijn dat ze een depressie hebben / hebben gehad zijn bijvoorbeeld: Brad Pitt, J.K Rowling, Ellen Degeneres, Angelina Jolie, Shane Dawson, Qucee.

•  In Nederland heeft 3 tot 8 procent van de 12- tot 18-jarigen en 1 tot 2 procent van de kinderen die naar de basisschool gaan last van een depressie.

• Veel mensen hebben last van een winterdepressie. Dit komt omdat veel mensen in Nederland weinig daglicht krijgen in de herfst en winter. Ondanks de naam begint deze depressie vaak al in de herfst. Een week lang iedere ochtend een kwartiertje voor een lichttherapielamp zitten werkt goed om deze winterdepressie tegen te gaan.

• Sport en beweging helpen goed om een depressie te voorkomen en tegen te gaan.