Ga naar de inhoud

Dwang

Waarom dwing ik mezelf steeds dingen te denken of te doen? Waarom lukt het me niet om mezelf hier van te weerhouden?
Hier vind je meer informatie, feiten en tips over dwang.

Het kan zijn dat je akelige gedachten en rituelen hebt. Die akelige gedachten noemen we dwanggedachten. Als je een dwanggedachte hebt, word je meestal bang of gespannen. Als je dan een dwangritueel uitvoert, verdwijnt de angst meestal weer óf wordt het minder. Je voelt je even opgelucht, tot dat alles weer opnieuw begint.

Er zijn verschillende vormen van dwang. Zo kan het zijn dat je bang bent voor vuil en besmetting waardoor je alles maar blijft schoonmaken. Controledwang komt ook veel voor. Dan wil je alles controleren, bijvoorbeeld of de voordeur wel op slot zit. Vaak is het zo dat je je handelingen een aantal keren herhaalt. Het kan ook zijn dat je zonder dat je het zelf wil terugkerende gedachten hebt of beelden voor je ziet van erge dingen die zouden kunnen gebeuren, zoals rampen of brand. Dwang kan zo veel tijd en energie kosten, dat je er erg veel last van hebt in je dagelijks leven. 

Praten over dwang kan bevrijdend werken. Bespreek je probleem dus met iemand die je vertrouwt en ga (samen) naar de huisarts. Je huisarts kan ervoor zorgen dat jij de juiste hulp krijgt om van je dwang af te komen.

Dwang kan zo veel tijd en energie kosten dat je er erg veel last van hebt in je dagelijks leven.

Facts

  • Als je last hebt van een dwangstoornis dan nemen de dwanghandelingen en dwanggedachten minimaal 1 uur per dag in beslag.
  • Bijna iedereen doet wel eens dingen dwangmatig. De één telt de treden van de trap, de ander controleert vier keer of de deur op slot zit.
  • Naar schatting heeft 2 tot 3 procent van de mensen in Nederland een dwangstoornis. De bekendste vormen zijn wasdwang, controledwang, schoonmaakdwang, vraagdwang en dwang­matige traagheid.