terug naar problemen

Angst

Ben jij vaak bang of in paniek? Er zijn heel veel jongeren die hier last van hebben.
Hier vind je meer informatie, feiten en tips over angst.

Angst is heel normaal en zelfs nuttig in gevaarlijke situaties. Angst zorgt ervoor dat je lichaam gealarmeerd en in optimale conditie wordt gebracht bij gevaar om jezelf in veiligheid te brengen. Er worden dan in je lichaam stofjes aangemaakt die van invloed zijn op onder andere je hart, je longen, je hersenen en je darmen. Hierdoor kun je last krijgen van hartkloppingen, duizeligheid en buikpijn. Het kan ook zijn dat je angst voelt terwijl dat helemaal niet nodig is.

Wanneer jij last hebt van paniekaanvallen staat jouw alarm te scherp afgesteld en gaat deze ook af wanneer je niet in een gevaarlijke situatie bent. De eerste keer dat je een paniekaanval kreeg ben je waarschijnlijk zo geschrokken dat je daarna bang bent om er nog een te krijgen. Wat er dan gebeurt is dat wanneer je ook maar iets van angst voelt, bewust of onbewust, jouw lichaam weer in een paniekaanval schiet. Je angst voor paniekaanvallen gaat juist deze paniekaanvallen veroorzaken. Hierdoor kan het zijn dat je situaties gaat vermijden waar je bang bent een paniekaanval te krijgen, zoals bijvoorbeeld je sportclub, openbaar vervoer of de supermarkt. 

Als je regelmatig heel erg bang of in paniek bent, dan heb je misschien een angststoornis. Bij 1 op de 10 jongeren komt dit voor. Veel jongeren schamen zich hiervoor en verbergen daarom hun angsten voor anderen. Erover praten kan helpen. Bespreek je probleem met iemand die je vertrouwt en ga (samen) naar de huisarts. Je huisarts kan ervoor zorgen dat jij de juiste hulp krijgt om van je angst af te komen.

Angst is heel normaal en zelfs nuttig in gevaarlijke situaties.

FACTS

• Ongeveer 10 procent van de jongeren in Nederland heeft angstproblemen.

• Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een angststoornis. Dat wil zeggen dat 1 miljoen mannen, vrouwen, jong en oud een angststoornis hebben of hebben gehad.

• De meeste angststoornissen gaan niet spontaan over, maar zijn wel erg goed te behandelen.

• De behandeling cognitieve gedragstherapie werkt goed tegen angststoornissen bij kinderen.

• Een angststoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

• Bekende mensen die angststoornissen hebben gehad zijn bijvoorbeeld: Zayn Malik, Adele, Zoella, Dylan Haegens en Vera Camilla.