Stappenplan

Het stappenplan kan je gebruiken om hulp te krijgen

Stap 1

Ben jij regelmatig somber, bang, boos, verdrietig of niet tevreden met jezelf? Weet dan dat het enorm oplucht om hier met iemand die je vertrouwt over te praten. Dit is een goede eerste stap om je probleem aan te pakken!

Je kunt er over praten met je vader of moeder of bijvoorbeeld met een ander familielid zoals je broer, zus, opa of oma. Het kan ook zijn dat je dit juist lastig vindt en dat het fijner voelt om je probleem te delen met een vriend of vriendin of een leraar waar je een goede band mee hebt. Vertel diegene waar je mee zit. Misschien heeft jouw probleem een duidelijke oorzaak waar een oplossing voor gevonden kan worden.

Wanneer dit niet het geval is kun je, eventueel samen, hulp zoeken.
Ga hiervoor naar stap 2.

Stap 2

Maak een afspraak met je huisarts. Huisartsen kunnen helpen bij lichamelijke ongemakken zoals een gebroken arm of een buikgriep maar ook bij psychische klachten zoals somberheid, angst, woede, verdriet en onzekerheid. Huisartsen kunnen goed inschatten of jij professionele hulp nodig hebt om jouw probleem aan te pakken en welke hulp dan het beste bij jou past. De huisarts kan je dan bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog of een andere hulpverlener.

Tip:
Op deze website vind je links naar zelftests. Binnen een paar minuten krijg je hiermee een beeld van je belangrijkste klachten. De online zelftests zijn nadrukkelijk niet bedoeld voor het stellen van een diagnose. Het is alleen bedoeld jou wat meer inzicht in jezelf te geven. De uitkomst van de test kan misschien net dat duwtje in de rug zijn om met je huisarts te gaan praten.

Hoe werkt het met de huisarts? Kijk deze video van Psycholoog Najla!

 

NOODSTAP

Denk jij aan zelfmoord? Wil jij nu met iemand praten? Bel dan 0900 0113 of chat met een van de medewerkers van 113 via 113.nl

Ga naar 113.nl